Sommige dingen leer je door te stampen. Dit is het geval met dingen die je letterlijk moet kunnen reproduceren. Je kunt denken aan woordjes (van vreemde talen of voor het vergroten van jouw woordenschat) of begrippen voor vakken als aardrijkskunde, geschiedenis, economie en biologie.

Door stampen automatiseer je de leerstof. Dit betekent dat je er niet over hoeft na te denken, maar dat je de antwoorden gewoon ‘weet’.

Stampen is niet moeilijk. Iedereen kan het. Je moet er alleen wel tijd voor uittrekken om het te doen. Het is net als het trainen van spieren. Hoe vaker je ze traint, hoe sterker ze worden. Bij stampen zorg je dat de verbindingen in jouw hersenen zo sterk worden, dat je de kennis eigen maakt en zo kunt oplepelen.

Top 5 tips voor stampen:

  • Plan meerdere herhalingen in.

-> Liever kortere tijd leren, maar dit vaak herhalen, dan lang leren en niet herhalen.

  • Overhoor jezelf.

-> Met behulp van online overhoorprogramma’s als bijvoorbeeld ‘stampen.online’ of ‘wrts.nl’ of met hulp van anderen.

  • Zorg ervoor dat je de volgorde van woordjes varieert bij het oefenen.

-> Zo voorkom je dat je ze alleen op een vaste volgorde herinnert. Het variëren zorgt voor diepere verwerking en beter onthouden.

  • Gebruik je zintuigen bij het leren.

-> Maak ezelsbruggetjes voor jezelf. Beeld woorden letterlijk in. Maak een foto of video ervan in je hoofd en kijk dat terug.

  • Gebruik geheugensteuntjes.

-> Verbind woorden aan locaties. Stel je de woorden voor op plekken waarmee jij goed bekend bent zoals bijvoorbeeld jouw kamer of huis.

#lerenleren #stampen #lerenplannen #strategievoorstampen #resultaten #presteren

Categories:

Tags:

Comments are closed