Voor leerwerk is de belangrijkste tip, herhalen, herhalen, herhalen.

Letterlijk.

Plan minimaal 3 studiemomenten in waarop je de lesstof herhaalt. Herhaling zorgt er namelijk voor dat de stof in het lange termijn geheugen opgenomen wordt. Herhaal je niet, dan blijft de stof in het korte termijn geheugen en de naam zegt het al, daar blijft de informatie maar kort.

Ook belangrijk om te weten is dat lezen niet hetzelfde betekent als leren. Leren kan starten met lezen, maar daarna is het de bedoeling dat je de stof verwerkt. Actieve verwerking is de enige manier waarop jouw hersenen de stof opnemen en is dus een cruciale stap in het leerproces.

Verwerken van lesstof kan op verschillende manieren. Als je om je heen aan mensen vraagt hoe zij leren, kan het zo zijn, dat zij allemaal op een andere manier leren. Het is goed om verschillende manieren, strategieën, uit te proberen. Wat voor mij werkt, werkt voor jou misschien niet en andersom. Probeer daarom een aantal strategieën uit en kies degene die jou ligt en bekwaam je daarin.

Actief terughalen van de stof is een techniek die zeer effectief is. Actief terughalen van de stof doe je wanneer je, zonder boek of aantekeningen, probeert te reproduceren wat je eerder geleerd hebt. Je kunt jezelf of een ander vertellen over de stof (zo hoor je de stof ook nog eens een keer), de stof nog eens uitschrijven of in een schema zetten, verbanden beschrijven of uittekenen, formules noteren. Vervolgens check je mét je boek en aantekeningen in hoeverre de stof in jouw geheugen zit.

Laat je bij bovenstaande techniek niet verleiden om jezelf te overhoren met je boek en aantekeningen erbij. De kans is groot dat je af en toe een blik werpt op de lesstof en jezelf wijs maakt dat je de stof kent terwijl je hem eigenlijk alleen maar herkent. Bij actief terughalen van de stof, zet je alleen jouw hersenen aan het werk, niet jouw ogen…

In bovenstaande techniek staan meteen een aantal leerstrategieën benoemd die je kunt gebruiken om lesstof te leren. Namelijk jezelf of anderen vertellen over de lesstof en de stof uitschrijven met behulp van schema’s, verbanden en kernbegrippen. Daarnaast kan je mindmaps maken van de lesstof of filmpjes op zoeken van de stof zodat je alles nog eens voor je ziet terwijl je tegelijkertijd hoort hoe het uitgelegd wordt.

Misschien lijkt het studeren zo heel complex en moeilijk, maar eigenlijk is het niet zo lastig. Het is alleen maar een kwestie van doen. Hoe vaker je goede strategieën inzet om lesstof te leren, hoe makkelijker het wordt en hoe beter jouw resultaten zullen worden. Uiteindelijk kost het je minder tijd omdat de tijd die je besteedt aan jouw studie meer effectief is. Je zult zien dat je zelfs tijd over zult gaan houden die je vrij kunt besteden aan de dingen die je zelf kiest. Hoe fijn is dat?

#lerenleren #leerstrategieën #effectiefstuderen #leertips #betereresultaten #meervrijetijd

Categories:

Tags:

Comments are closed