Er zijn oneindig veel leertips en het is onmogelijk om ze hier allemaal te noemen, maar laten we een poging doen om door de bomen het bos weer te kunnen zien.

Ten eerste is er onderscheid in tips voor maakwerk en tips voor leerwerk. Laten we bij de eerste beginnen.

Bij maakwerk stel je jezelf drie vragen:

  1. Weet ik wat ik moet doen en hoe?

  2. Heb ik alle benodigdheden om te starten met het werk?

  3. Hoeveel tijd denk ik nodig te hebben om het werk af te maken?

Als het antwoord op vraag 1 ‘nee’ is, bedenk dan wat je kunt doen om dit op te lossen. Welke hulpbronnen kan je inschakelen? Wie kan je benaderen om jouw vraag voor te leggen? Waar kan je informatie vinden? Zorg dat je weet wat je moet doen en hoe voordat je start met het huiswerk. Anders werk je als een kip zonder kop en daar zit niemand op te wachten. Vooral jijzelf niet, want het is zonde van jouw tijd en de kans dat je gefrustreerd raakt is erg groot.

Wat betreft de benodigdheden is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je alles binnen handbereik hebt liggen. Niets erger dan er net lekker ‘in te zitten’ en te moeten stoppen om iets te pakken of zoeken. Het duurt namelijk even voordat je jouw concentratie weer terug hebt. En dat is zonde van jouw tijd, want je wilt nog meer dan alleen studeren toch?

Als je weet wat je moet doen en je hebt alle spullen verzameld, maak dan een inschatting van de tijd die je denkt nodig te hebben voor dit maakwerk. Het is namelijk zo dat jouw concentratie span, niet oneindig is. Uren achter elkaar doorwerken is minder effectief dan meerdere kortere momenten werken. Als je denkt dat je meer dan 20 minuten nodig hebt om het werk af te maken, verdeel het werk dan in stukjes en verdeel dit over meerdere studiemomenten.

Zorg er vervolgens voor dat je pauzes neemt tussen de verschillende studiemomenten. Ga gewoon even 5 minuutjes totaal wat anders doen. Zo maak je jouw hoofd leeg en kan je frisser starten daarna.

En indien je veel huiswerk hebt, wissel dan maakwerk af met leerwerk. De afwisseling zorgt ervoor dat jouw hersenen de kans krijgen op leerstof op te nemen en zorgen voor minder verveling.

Hoe effectiever je studeert, hoe meer tijd je overhoudt voor de ‘geneugten des levens’ – de dingen waar je veel plezier aan beleeft zoals bijvoorbeeld hobby’s, sport of gamen.  

Leertips voor leerwerk vind je in de blog: leertips en strategieën 2

Succes!

#leertips #maakwerk #leerwerk #effectiefstuderen #meervrijetijd #goederesultaten

Categories:

Tags:

Comments are closed